Turboliquidatie

Turboliquidatie

Als u uw onderneming wil opheffen, zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Het opheffen van een B.V. door middel van turboliquidatie is meestal de eenvoudigste en goedkoopste manier, maar niet altijd kunt u kiezen voor turboliquidatie. Wij leggen u uit waar u op moet letten wanneer u uw onderneming wil turboliquideren.

Key contact

Turboliquidatie en uw B.V.

Bij u als aandeelhouder kan de wens bestaan een onderneming op te heffen (doorgaans gaat het om een B.V. opheffen). U kunt uw onderneming opheffen door:

  1. de vereffening van het vermogen;
  2. turboliquidatie; of door
  3. het aanvragen van een faillissement.

De ontbinding van een onderneming zonder vereffening wordt ook wel turboliquidatie genoemd. De vereffening van een onderneming is niet nodig indien op het moment van ontbinding geen baten meer in de rechtspersoon aanwezig zijn. De rechtspersoon houdt dan vanaf het moment van ontbinding op te bestaan.

U dient er goed op te letten dat u het juiste stappenplan kiest voor een turboliquidatie. De turboliquidatie wordt daarom gezien als een snelle en gemakkelijke manier om een rechtspersoon te ontbinden, maar die weg is niet altijd mogelijk.

Turboliquidatie of faillissement?

Als de B.V. geen baten (bezittingen) heeft, kunt u turboliquideren. Als u in plaats daarvan een faillissement aanvraagt, kan dat financiële consequenties hebben. Dat blijkt uit een arrest van de Hoge Raad uit 2015. In dit geval werd het faillissement uitgesproken, waarna de aangestelde curator zich verzette tegen deze uitspraak. De Hoge Raad oordeelde dat de curator een dergelijk verzet kan instellen als de gefailleerde vennootschap (zoals in dit geval) geen enkele bezittingen heeft. Als gevolg hiervan wordt het faillissement vernietigd terwijl de kosten van de curator door de aandeelhouder(s) van de ontbonden vennootschap moeten worden betaald.

Omgekeerd kunnen de gevolgen ook groot zijn. Als de vennootschap wordt ontbonden in plaats van failliet verklaard, kunnen schuldeisers die niet wisten van de ontbinding, verzoeken de vereffening van de rechtspersoon te heropenen. Onder omstandigheden is het ook mogelijk het bestuur aansprakelijk te stellen en/of de aandeelhouder(s) van de ontbonden vennootschap aansprakelijk te houden.

Stappenplan turboliquidatie

Aan de turboliquidatie van uw onderneming kleven dus risico’s. Het is verstandig in ieder geval de volgende stappen te doorlopen als u uw onderneming wil turboliquideren:

  • Maak een kosten- en batenanalyse;
  • Zorg voor de juiste (aandeelhouders- en bestuurs)besluiten; en
  • Informeer de Kamer van Koophandel.

Juridische bijstand bij dit stappenplan voor een turboliquidatie is een pré als u niet voor onverwachte verassingen wil komen te staan. Als u vragen heeft over deze stappen, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij adviseren u graag of turboliquidatie van uw onderneming mogelijk is. Wij staan u graag bij tijdens het gehele turboliquidatie stappenplan.

Veel voorkomende vragen over turboliquidatie

  • Kan turboliquidatie bij een B.V. met schulden?
  • Moet ik schuldeisers op de hoogte brengen van een turboliquidatie?
  • Kan ik als bestuurder aansprakelijk zijn bij turboliquidatie?
  • Wanneer is een turboliquidatie onrechtmatig?
  • Wanneer is een turboliquidatie verplicht?

Wat zijn de voordelen van Wieringa Advocaten

Bij Wieringa Advocaten:

  • kunnen wij snel en adequaat risico’s inschatten en u voorzien van het juiste juridische advies;
  • komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan;
  • communiceren wij duidelijk waar valkuilen en mogelijkheden met betrekking tot ontbinding en turboliquidatie voor u liggen;
  • nemen wij u mee in het proces zodat u begrijpt waar wij mee bezig zijn.

Daarbij hebben wij als één van de oudste kantoren van Amsterdam zeer veel ervaring en kennis in huis.

Advies over een turboliquidatie – neem contact op!

Mocht u zich zien geconfronteerd met vragen aangaande ontbinding, vereffening, liquidatie of faillissement, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder. Niet alleen hebben wij ruime ervaring met het opheffen van ondernemingen – ook begeleiden wij bedrijven bij herstructureringen en worden onze advocaten regelmatig benoemd tot curator in faillissementen of bewindvoerder in surseance. Die ervaring nemen we mee als wij u adviseren.

Doelgericht

Bij Wieringa Advocaten voorzien wij u snel en doelgericht van juridisch advies.

Ruim 70 jaar ervaring

Wieringa Advocaten is één van de oudste advocatenkantoren van Amsterdam. Dat geeft ons een voorsprong op het gebied van kennis en ervaring.

Benaderbaar

Door onze cliënten worden wij met name gewaardeerd omdat wij benaderbaar zijn. De lijnen zijn kort en wij helpen u graag met uw (juridische) problemen.

Full-service

Wieringa Advocaten is een full-service kantoor, waardoor wij u in alle aspecten binnen uw bedrijf kunnen adviseren.

Ontwikkelingen

Bij Wieringa Advocaten volgen onze advocaten de laatste ontwikkelingen en publiceren wij regelmatig over alle aspecten van het ondernemingsrecht.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief