Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
FNV-bondgenoten presenteerde onlangs in het Haagse Nieuwspoort de Andere Staatscourant, een krant met alternatieven voor het regeringsbeleid. Zij deed dit bij de uitreiking van de tekst van de Miljoenennota (onder embargo) aan de Nederlandse pers, afgelopen vrijdag.De uitgever van de Staatscourant, SDU, was niet gecharmeerd. Naar haar mening is inbreuk gemaakt op haar auteursrecht, terwijl tevens schade zou worden toegebracht aan het imago van de echte Staatscourant. (Bron: de Internetjournalist)
Zoals u weet is de Staatscourant het officiele orgaan van de Nederlandse regering. Kun je daar wel auteursrecht op hebben? De Auteurswet bepaalt in artikel 15b dat 'door of vanwege de openbare macht openbaar gemaakte werken' vrijelijk mogen worden verveelvoudigd of verder openbaar gemaakt, tenzij het auteursrecht uitdrukkelijk is voorbehouden. Ik heb even geen fysiek exemplaar van de Staatscourant bij de hand, maar de internetversie van de Staatscourant bevat zo'n voorbehoud duidelijk in het colofon. Het is zelfs de vraag of zo'n voorbehoud wel nodig is ten aanzien van de vormgeving of, zo u wilt, de look and feel van een van de overheid afkomstig werk. We mogen dus wel aannemen dat de SDU inderdaad auteursrecht heeft op de Staatscourant (in ieder geval op de vormgeving daarvan).Maar dat betekent ook weer niet dat ze alles kunnen tegenhouden. Sinds jaar en dag wordt in het auteursrecht de zogenaamde parodie-exceptie erkend. Dat wil zeggen: inbreuk op het auteursrecht is toegestaan indien sprake is van een parodie. Deze kunstvorm ontleent zijn bestaansrecht immers aan het zo dicht mogelijk 'aanleunen' tegen een bestaand werk. FNV-Bondgenoten roept dat haar Andere Staatscourant zo'n parodie is.Sinds het legendarische Suske en Wiske arrest uit 1982 weten we echter dat men bij een parodie niet verder mag gaan in het nabootsen van een werk dan nodig is om het parodierende karakter over het voetlicht te brengen. Een al te grote gelijkenis tussen de werken is daarvoor niet nodig. Kijken we met die kennis naar de andere staatscourant van FNV-Bondgenoten klik hier voor een plaatje dan is het wel begrijpelijk dat een poging de digitale versie van de andere staatscourant van de FNV site te downloaden inmiddels strandt op een “internal server error”…
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.