Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht
Gedurende het WK moeten niet alleen de voetballers zich aan de spelregels houden. Ook werkgevers en werknemers moeten aan bepaalde WK-reglementen voldoen. De fiscus en de Arbo-dienst treden in dit kader op als scheidsrechter. Hieronder volgt een overzicht van regels waar men rekening mee moet houden.
Op 27 januari 2006 hebben wij u al bericht over de belasting die mogelijk afgedragen moet worden bij zogenaamde snoepreisjes naar sportwedstrijden. Wanneer een werknemer op kosten van de werkgever naar een voetbalwedstrijd gaat kan dit als loon in natura worden aangemerkt. Als een werkgever een werknemer een WK kaartje ter beschikking stelt en het bezoek aan de wedstrijd heeft geen zakelijk karakter, dan kan er een naheffing van de fiscus komen.
Daarnaast wordt er na wedstrijden van Oranje strenger gecontroleerd door de Arbo-dienst op ziekteverzuim. Gedurende het EK van 2004 was het rondom wedstrijden opvallend rustig op de werkvloer. Veel mensen waren blijkbaar geveld door een hardnekkige 'oranjekoorts' en meldden zich ziek. Daarom wordt tijdens dit WK rondom wedstrijden van het Nederlands elftal extra streng gelet op spijbelaars. Tot op heden heeft dit geleid tot een normaal ziekteverzuim na de wedstrijden van Nederland.
Verder moet men opletten bij het organiseren van WK-poules op het werk. Indien het prijzengeld boven de € 454 is dan dient belasting over het prijzengeld afgedragen te worden. De fiscus beschouwt het voorspellen van voetbaluitslagen (en het in dat kader inleggen en uitkeren van geld) als een kansspel in de zin van de Wet op de Kansspelen. Volgens de Belastingdienst moet de organisator van de poule de kansspelbelasting inhouden op het prijzengeld. Overigens zal de fiscus niet extra gaan controleren op poules tijdens het WK.
Tot slot lijkt ook in het verkeer tijdens het WK strenger te worden gecontroleerd. Een automobiliste is deze week beboet omdat zij een Oranje megawuppie op haar dashboard had gezet. Doe dat dus absoluut niet. Overigens lijkt de politie inmiddels ook ingezien te hebben dat deze maatregel wat ver ging. De boete is inmiddels omgezet in een waarschuwing.
Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.