Praktijkgebieden: Intellectuele eigendom
Er was de afgelopen weken heel wat te doen over de voorgestelde heffing op MP3 spelers. Nieuw aan te schaffen spelers zouden wel 25 euro duurder worden als gevolg van een heffing die bovenop de koopprijs zou worden gelegd, ter compensatie van auteursrechthebbenden. Dergelijke heffingen zijn in ons rechtssysteem niet uniek: al vele jaren betaalt de consument om dezelfde reden al een verhoogde prijs voor blanco beeld- en geluidsdragers. De opbrengsten vloeien in een grote pot, van waaruit de Stichting De Thuiskopie uitkeringen doet aan auteursrechthebbenden.
Apparaten werden in Nederland echter niet eerder op deze manier belast (in het buitenland overigens wel). De toenemende digitalisering van de samenleving brengt echter met zich mee dat het verschil tussen “drager” en apparaat veelal verdwijnt. In Duitsland werd (wordt?) daarom bijvoorbeeld ook op PC's geheven, zoals wij al eerder meldden. En ook voor de MP3 speler geldt dat het apparaat zelf als het ware de drager is.
Op zichzelf binnen het stelsel van de wet dus niet zo'n rare regeling, die voorgestelde heffing. Al geldt ook hier natuurlijk weer dat de doorsnee MP3-bezitter ook heel wat muziek op de speler heeft staan waarvoor hij netjes heeft betaald (zo kopt Webwereld vandaag dat de markt van muziekdownloads groeit als kool). Maar goed, ook de bandjes in de walkman stonden vaak vol kopieën van eigen CD's en daar moest sinds 1991 toch ook voor worden betaald.
Hoe het ook zij: minister Hirsch Ballin wacht nog even met de invoering van de heffing. Hij wil dat er eerst binnen Europa een standpunt over wordt ingenomen. En dat gebeurde natuurlijk weer onder druk van de elektronika-fabrikanten, die een sterke toename verwachten van (internet-)aankopen van MP3 spelers in heffingvrije buitenlanden…
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.