Praktijkgebieden: Arbeidsrecht
Voor wat besprekingen ben ik een kleine twee dagen in Londen. Het arbeidsrechtelijk nieuws dat hier sinds mijn aankomst gisteren de kranten beheerst is opmerkelijk: Harrods heeft de kerstman ontslagen.
In de beste tradities van de Britse pers was vooral gisteren de weergave van de feiten kleurrijk. Santa zou, om het voorzichtig uit de drukken, niet gelijkmatig van humeur zijn geweest, zou voor meisjes van rond 16 jaar aanzienlijk méér tijd op zijn knie hebben uitgetrokken dan voor andere “kinderen”, en hij zou racistische opmerkingen hebben gemaakt (een verwijt dat Sinterklaas niet snel zal treffen..). Het publiek hier smult collectief, en de “severe delays” gisteravond op de District en Circle Lines leken dan ook weinig krantenlezende forenzen te deren.
The Guardian kwam vandaag met de wat meer genuanceerde weergave van Harrods zelf. Van racistische opmerkingen zou geen sprake zijn geweest, van het op schoot laten zitten van meisjes die daarvoor niet meer helemaal de leeftijd hebben al in het geheel niet; de kerstman zou slechts (na uren in een dik gewatteerd pak in een nagebouwde grot tijdens wat ook hier de warmste december van de eeuw lijkt te worden) niet meer zijn opgewassen tegen ouders die – op het gewatteerde pak na – onder dezelfde omstandigheden twee uur met hun jengelende kroost in de rij hadden gestaan voor een gesprekje. Hij zou enkelen van hen hebben gesuggereerd dat zij niet bepaald de doelgroep zijn van het chique warenhuis in Knightsbridge, en dat zij zich wellicht meer zouden thuis voelen in een van de minder exclusieve warenhuizen van de Britse hoofdstad. Harrods verklaart dat de opmerkingen wellicht zijn gemaakt in scherts, maar dat het warenhuis desondanks niet kan hebben dat zijn klanten worden geschoffeerd, zelfs niet bij wijze van grapje.
De kranten spreken van ontslag, terwijl onwaarschijnlijk lijkt dat de kerstman echt in dienst is bij het warenhuis. Weliswaar zal hij niet de mogelijkheid hebben zich te laten vervangen (daar is de aard van de opdracht niet naar), maar van een gezagsverhouding zal niet snel sprake zijn. The Guardian weet nog te vermelden dat hoewel er uiteraard maar één echte kerstman is, hij kans ziet zich in zes ploegendiensten te laten vertegenwoordigen bij Harrods. De wat al te oprechte kerstman was er dit jaar voor het eerst. De kans dat hij er een “regular” wordt, wordt hier niet groot geacht.
Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.