icon

Seks-uitje met collega's na werktijd: reden voor ontslag?

Eerder schreven wij al enkele malen over activiteiten van werknemers in hun vrije tijd die de werkgever niet altijd welgevallig waren. Zo mocht een strippende “hete” muziekleraar blijven werken en werd de verzochte ontbinding afgewezen. Daarbij overwoog de rechter dat, gelet op de tijdsgeest en de vele televisieprogramma's, muziekclips en reclames, de stripactiviteiten geen probleem vormden om als docent te functioneren.

Waren de stripactiviteiten geen probleem, een bezoekje aan een striptent met collega's bleek dat wel. Een manager bij een uitvaartbedrijf had op vrijwillige basis een tochtje naar de Amsterdamse wallen georganiseerd na een teamuitje. Voor de collega's die zich meldden werd het een gezellig avondje vol met stripacts, slagroom, lapdances en wat dies meer zij. Misschien konden de vrouwelijke collega's zelfs nog van de strippende muziekleraar genieten (hoewel die zijn activiteiten mogelijk inmiddels had beëindigd). Er werd zekerheidshalve maar afgesproken tussen de collega's de precieze activiteiten geheim te houden, vermoedelijk onder een variant op het motto “what happens in Vegas stays in Vegas“.

Dat mislukte toen een ( al dan niet op wraak beluste -zoals de werknemer meende) ontslagen medewerkster die zelf niet bij het uitje was, een boekje open deed. Het avondje Wallen kon niet worden gewaardeerd door de werkgever, en zo eindigde het erotische avontuur bij de rechter.
De onfortuinlijke manager trof een andere rechter dan de muziekleraar en de tijdgeest kon de manager niet redden: het avondje plezier eindigde in een ontslag.
De werkgever verzocht ontbinding van de arbeidsovereenkomst omdat, onder andere, de manager een voorbeeldfunctie had, dit uitje zijn gezag zou hebben ondermijnd, het gedrag niet past binnen de kernwaarden van het bedrijf en er sprake zou zijn van reputatieschade (dan was een schikking meer aangewezen dan een openbare rechstzaak maar dat terzijde) van het bedrijf.

De werknemer was daarentegen van oordeel dat van een dringende reden helemaal geen sprake was nu de activiteit was georganiseerd in privétijd, hij zelf de kosten had betaald en deelnemers op vrijwillige basis aanwezig waren. Ook voerde hij aan dat een dergelijke activiteit vaker was georganiseerd en paste binnen de bedrijfscultuur. Ter onderbouwing gaf hij een voorbeeld waarbij zijn leidinggevende bij een eerdere personeelsactiviteit een bezoek aan de Baja Beach club had georganiseerd, waar het personeel ook schaars gekleed is en de drank rijkelijk vloeide. (Voor zover bij u nog het vooroordeel zou bestaan dat werknemers bij een uitvaartonderneming saai zijn dan is hierbij het tegendeel bewezen).

De rechter volgde de werkgever. Weliswaar werd niet ontbonden op grond van een dringende reden (maar wegens gewijzigde omstandigheden (vertrouwensbreuk) en kreeg de werknemer als doekje voor het bloeden een maandje salaris mee, maar de arbeidsovereenkomst werd wel degelijjk ontbonden..

Waarom mag er nu wel gestript worden en niet naar de stripper gekeken? Welnu: de activiteiten van de muziekleraar hadden in het geheel geen relatie met het werk, waar bij de manager wel een relatie aanwezig was. Immers de manager organiseerde het bezoek voor collega's na een teamuitje en nam zelf deel met collega's. Dat weegt zwaar: want in dat geval blijft de manager (en dus zijn werkgever) verantwoordelijk voor zijn collega's/ondergeschikten. De verantwoordelijkheid stopt in dat geval niet na werktijd, zo overwoog de rechter. De grenzen waren ruimschoots overschreden en van een manager mag worden verwacht dat hij niet in verlegenheid kan worden gebracht door een op wraak beluste werknemer.

Wat hielp de manager? Het eerdere voorbeeld van zijn leidinggevende die ook al geen gelukkige hand had van het kiezen van een locatie om met ondergeschikten te vertoeven. Ook de uitstekende prestaties en het lange dienstverband wogen mee, waardoor een ontslag wegens dringende reden in ieder geval kon worden afgewend en de werknemer toch nog een vergoeding mee kreeg. Interessante vraag is of de uitspraak anders was geweest indien het een ongeorganiseerd toevallig bezoek was geweest waar de werknemers “per ongeluk” zouden zijn uitgekomen zonder de manager. Ik denk dat het de uitspraak dan anders had geluid.

Seks en werk, de betreffende werknemer zei het al, is een gevoelige combinatie!


Fleur Costa Baiôa is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Seks-uitje met collega's na werktijd: reden voor ontslag?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief