Praktijkgebieden: Ondernemingsrecht, Ruimtelijke ordening
Stelt u het zich voor: de buren die een uitbouw willen realiseren, een drukbezocht evenement in uw straat, een nieuw gebouw pal voor uw woning of bedrijf, of het café naast u dat haar openingstijden wil verruimen. Het zijn slechts een aantal voorbeelden van situaties waarop u wellicht enige invloed zou willen hebben.
Het feit dat voor de meeste van deze activiteiten een vergunning aangevraagd dient te worden, geeft belanghebbenden (kort gezegd: omwonenden of in de omgeving gevestigde bedrijven) de kans om hiertegen op te komen. De vergunningen worden namelijk bij besluit verleend, en tegen een besluit kan bezwaar worden ingesteld.
Termijn voor bezwaar
Het maken van bezwaar is aan een fatale termijn gebonden. Voor de meeste besluiten is deze termijn zes weken ‘na bekendmaking’ van het besluit. Wanneer het bezwaarschrift niet binnen de termijn is ingediend, is het niet-ontvankelijk. Het bezwaar wordt dan inhoudelijk niet beoordeeld.
Voor zowel bedrijven als particulieren is het daarom zaak de bekendmakingen over de eigen buurt in de gaten te houden. Dit kan door regelmatig de website van de gemeente te bezoeken of de regionale krantjes te bestuderen. Erg leuk werk is dit natuurlijk niet.
In de praktijk
Het komt daarom in de praktijk regelmatig voor dat belanghebbenden pas merken dat er een vergunning is verleend als de vergunde activiteit al wordt uitgevoerd. Dit kan problemen opleveren, aangezien de vergunning dan al onherroepelijk kan zijn.
Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat er een omgevingsvergunning voor bouwen wordt verleend en er pas in de zevende week na de bekendmaking van het besluit wordt gestart met de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden. Als belanghebbenden dan voor het eerst te weten komen dat er een omgevingsvergunning is verleend, is het besluit al onherroepelijk en staan zij voor een voldongen feit.
Blijf op de hoogte
Gelukkig is er een eenvoudige manier om op de hoogte te blijven van de besluiten die voor u relevant kunnen zijn. Wanneer u zich inschrijft voor deze nieuwsbrief van de overheid, ontvangt u kosteloos een e-mail als er een besluit bekend is gemaakt dat betrekking heeft op uw buurt. Zo kunt u (desgewenst) altijd tijdig actie ondernemen.
Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande vragen? Neem dan gerust contact op met één van onze gespecialiseerde advocaten.
Björn Mulder is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.