Wieringa Advocaten adviseert verschillende overheidsorganisaties, waaronder veel middelgrote gemeenten, in zowel bestuursrechtelijke als civielrechtelijke kwesties. De bijzondere positie die overheidsinstanties hebben staat voorop bij onze aanpak en begeleiding. Onze advocaten hebben een scherp oog voor de politieke, bestuurlijke en maatschappelijke aspectenbij conflicten waarbij een of meer overheidsorganisaties zijn betrokken.
Decentraal wat kan, centraal wat moet. Met dit uitgangspunt in gedachten verschuiven steeds meer taken naar de decentrale overheden. Deze ontwikkelingen hebben om de nodige bestuurlijke inventiviteit en flexibiliteit gevraagd. Tegelijkertijd zijn er door de verschuivingen nieuwe juridische kansen en uitdagingen ontstaan ten aanzien van de rol die uw organisatie heeft in de samenleving. Burgers en ondernemingen worden daarnaast steeds kritischer. Met de opkomst van social media wordt volledige transparantie steeds meer de norm. Zorgvuldig afgewogen beslissingen en heldere procedures zijn dan ook onontbeerlijk.
Onze specialisten kunnen uw organisatie onder meer begeleiden in zaken over bijvoorbeeld bestemmingsplannen, milieuvraagstukken of monumentenzorg. De visie over hoe wij onze omgeving inrichten verandert daarbij regelmatig, wat er voor zorgt dat het omgevingsrecht altijd in beweging is. De nieuwe Omgevingswet die binnenkort van kracht wordt gaat uit van overleg in plaats van vooraf vastgestelde regels. Dit betekent voor iedereen een grote verandering. Waar het eerst ging om wat mocht, gaat het straks om wat kan. Onze specialisten kunnen uw organisatie exact vertellen wat de Omgevingswet precies voor u betekent.
Wieringa Advocaten behartigt ook de belangen van gemeenten, GGD’en, academische ziekenhuizen en andere overheidswerkgevers op het gebied van arbeidsrecht en medezeggenschap. Of het nu gaat om individuele zaken, om projecten zoals (de)privatisering en/of reorganisaties, of om problemen inzake medezeggenschap: Wieringa heeft de benodigde kennis en ervaring in huis.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.