Praktijkgebieden: Omgevingsrecht
Sinds medio 2013 mogen gemeenten geen leges meer heffen voor aanvragen voor bouw-, aanleg- of sloopactiviteiten die verband houden met een verouderd bestemmingsplan. De wetgever heeft deze prikkel geïntroduceerd omdat veel gemeenten er niet in slaagden hun bestemmingsplannen binnen de verplichte tien jaarstermijn geactualiseerd te krijgen en zij vindt dat burgers daar niet de dupe van mogen worden.
Over de reikwijdte van deze legessanctie ontstond al snel discussie. Lange tijd bleef het onduidelijk of de sanctie ook gold voor de behandeling van vergunningsaanvragen voor het handelen in strijd met een verouderde bestemmingsplan. Tot afgelopen vrijdag, toen de Hoge Raad de uitspraak van het Hof Arnhem Leeuwarden bevestigde (zie eerdere blog). De legessanctie geldt ook voor aanvragen voor het handelen in strijd met het bestemmingsplan (de zogenaamde buitenplanse afwijking) want: de noodzaak om een vergunning aan te vragen, vloeit immers rechtstreeks voort uit de inhoud van het (te oude) bestemmingsplan (ECLI:NL:HR:2017:2877).
De Hoge Raad duidt in de uitspraak ook dat voor de legesheffing maatgevend is of de genoemde termijn is verstreken ten tijde van het belastbare feit, in dit geval het in behandeling nemen van de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Hoewel de wetgever alweer van inzicht is veranderd – op 26 januari 2017 is er een voorstel tot wet bij de Tweede Kamer ingediend om (vooruitlopend op de omgevingswet waar geen actualiseringsplicht voor omgevingsplannen geldt) de actualiseringsplicht voor bestemmingsplannen af te schaffen -, blijft deze uitspraak voor al die gevallen dus voorlopig nog wel even relevant.
Claudia Koenen is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied omgevingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.