Praktijkgebieden: Omgevingsrecht, Ruimtelijke ordening
Vorige week heeft het kabinet nieuwe noodmaatregelen aangekondigd inzake de problematiek rond stikstof en Pfas. De langverwachte maatregelen zullen op korte termijn zowel de bouw van woningen als de gerezen problematiek rondom grondverzet uit de ontstane impasse moeten trekken. De noodzaak van extra woningen en het behoud van banen is volgens het kabinet een prioriteit, waarbij wel voldaan dient te worden aan behoud en versterking van de natuur.
Eerder schreven wij al over de tweetal uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) van mei 2019 waarin de Afdeling heeft overwogen dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet meer als toestemmingsbasis mag dienen voor het verlenen van een verguning. Deze uitspraken hebben geleid tot onzekerheid bij diverse sectoren, waaronder de bouw.
Op woensdag 13 november 2019 heeft het kabinet diverse maatregelen gepresenteerd die de stikstofdepositie zal terugdringen.
In de kamerbrief worden drie maatregelen voorgesteld:
1. Een snelheidsverlaging
De maximumsnelheid wordt overdag (van 06:00 -19:00) op alle snelwegen verlaagd naar 100 km per uur.
2. Veevoer
De tweede maatregel ziet op een ammoniakreductie door middel van het geven van doelvoorschriften met betrekking tot de samenstelling van het veevoer. De hoeveelheid eiwit in het veevoer zal worden verminderd, hetgeen leidt tot minder stikstofdepositie.
3. Warme saneringsregeling in de varkenshouderij
Afgelopen zomer is vanuit de middelen die uitvoering moeten geven aan het Urgendavonnis (zie een eerdere blog over dit vonnis van onze kantoorgenoot Dominique de Haas) 60 miljoen euro toegevoegd aan de oorspronkelijk 120 miljoen, zodat het subsidieplafond voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen € 180 miljoen is. Deze extra € 60 miljoen leveren ook een bijdrage aan het verminderen van de stikstofdepositie. Het kabinet zet deze maatregel in bij dit pakket
Spoedwet aanpak stikstof
Er is een spoedwet aanpak stikstof opgesteld om voornoemde maatregelen zo snel mogelijk te implementeren. Daarnaast wordt in dit wetsvoorstel geregeld dat voor dat voor activiteiten die geen significante gevolgen kunnen hebben voor Natura 2000-gebieden, geen Natura 2000-vergunning meer aangevraagd hoeft te worden.
Noodwetgeving
Het kabinet is voornemens om via noodwetgeving ruimte te creëren voor projecten die zorgen dat de veiligheid van onze (vaar)wegen en de waterveiligheid. Met een ecologische toets wordt beoordeeld wat de effecten van deze activiteiten voor de natuurwaarden per Natura 2000-gebied zijn. Indien er sprake is van nadelige effecten, dan moeten deze worden gecompenseerd en de natuur worden verbeterd. De noodwetgeving wordt volgens het kabinet op de ‘kortst mogelijke termijn’ aan de Raad van State voorgelegd voor advies.
Gestelde gevolgen maatregelen
Het pakket maatregelen zou de geplande bouw van 75.000 woningen in 2020 direct mogelijk moeten maken. Uiteraard zullen de maatregelen, met name de snelheidsverlagingen op de snelwegen, wederom in beleid verwerkt moeten worden. Hoewel de Aerius tool (voor het berekenen van de stikstofuitstoot) net voorzien was van de nieuwste gegevens, zal deze dus weer opnieuw aangepast moeten worden met daarin de verwerking van de snelheidsverlaging op de snelwegen.
Vergunningen zullen pas kunnen worden verleend, nadat de wetgeving is aangenomen en een stikstofregistratiesysteem is ingericht.
Openstellen rijksbaggerdepots voor PFAS-houdende baggerspecie
Al eerder schreven wij over de Pfas problematiek en de ontstane impasse waardoor het verplaatsen van met Pfas vervuilde grond onmogelijk was geworden. Om tot een tijdelijke oplossing te komen worden de rijksbaggerdepots open gesteld waar met Pfas vervuilde bagger kan worden gedeponeerd. Dit geeft op korte termijn een oplossing voor grote infrastructurele projecten waarbij bagger verplaatst moet worden.
Wij houden u uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen met betrekking tot de problematiek rond stikstof en Pfas.
Roos de Grave en Franko Zivkovic – Laurenta zijn niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied omgevingsrecht.
Door het leggen van conservatoir (derden) beslag worden vermogensbestanddelen van een wederpartij per direct bevroren. Er kan geen overdracht meer plaatsvinden en in bepaalde gevallen kunnen vermogensbestanddelen zelfs elders in bewaring worden gegeven. Deze actie kan druk zetten op de wederpartij waardoor een snelle oplossing kan worden bereikt.
Beslaglegging moet wel altijd worden gevolgd door een bodem of arbitrage procedure, tenzij eerder een buitengerechtelijke oplossing wordt bereikt.
Onterecht leggen van beslag moet worden voorkomen; het kan leiden tot een schadevergoedingsactie.
Wij onderzoeken graag of dit rechtsmiddel in uw situatie tot een spoedige oplossing kan leiden.
Snel een uitspraak nodig van de rechter over een bepaalde urgente situatie? In dat geval is een kort geding een oplossing voor uw situatie. De rechter geeft een voorlopig oordeel waaraan partijen zich al dan niet op straffe van een dwangsom dienen te houden.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende juridische oplossing.
Dit is in het civiele en bestuurlijke recht de procedure die (al dan niet na hoger beroep) leidt tot een definitieve beslechting van het geschil. Anders dan in een kort geding ligt de nadruk hier veel meer op een schriftelijke uitwisseling van processtukken.
Wij onderzoeken graag of dit de aangewezen procedure is voor uw geschil.
Een partij die zich beroept op de rechtsgevolgen van de door haar gestelde feiten of rechten moet deze bewijzen. Voorafgaand aan iedere gewenste procedure moet derhalve de bewijspositie worden bekeken.
Soms is het bewijs nog niet voldoende in handen van de cliënt. In dat geval is nadere actie gewenst. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het instellen van een (voorlopig) getuigenverhoor of het afdwingen van het verkrijgen van inzage in bepaalde documenten die zich bij de wederpartij bevinden (exhibitieplicht).
Wij zoeken graag met u naar de mogelijkheden om uw bewijsprobleem op te lossen.
Soms ontstaat er in een onderneming een intern geschil tussen aandeelhouders of tussen het bestuur en (enkele) aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de te volgen strategie van de onderneming. In dat geval kan aan de Ondernemingskamer, een speciaal daarvoor geëquipeerde afdeling van het Hof Amsterdam -- bij ons kantoor om de hoek -- een onderzoek naar de gang van zaken binnen de onderneming worden gevraagd. Zo'n onderzoek kan worden voorafgegaan door het vragen van voorlopige voorzieningen, zoals het schorsen van een bestuurder voor de duur van de procedure of het tijdelijk ontnemen van het stemrecht van een aandeelhouder.
Wij denken graag mee over de voor uw situatie passende oplossing.