icon

De functie van de Ondernemingskamer

Wat is de Ondernemingskamer?

De Ondernemingskamer, ook wel “OK” genoemd, is een bijzonder onderdeel van het rechterlijk college van het gerechtshof Amsterdam. De Ondernemingskamer beoordeelt geschillen bij Nederlandse vennootschappen en is gespecialiseerd in het behandelen en het beslissen van diverse procedures op het gebied van het ondernemingsrecht.

De Ondernemingskamer bestaat uit een voorzitter, twee raadsheren (“rechters bij het hof”) en twee deskundigen uit de praktijk die geen rechter zijn. Deze deskundigen noemen we “raden”. Hierdoor kan de Ondernemingskamer specialistisch te werk gaan.

Wat doet de Ondernemingskamer?

Een procedure bij de Ondernemingskamer heeft doorgaans als doel de sanering en het herstel van de gezonde verhoudingen binnen de vennootschap, het geven van openheid van zaken en het vaststellen wie verantwoordelijk is voor het (eventuele) wanbeleid binnen de vennootschap.

De Ondernemingskamer behandelt geschillen tussen aandeelhouders onderling, maar ook geschillen tussen aandeelhouders en bestuurders, bestuurders onderling of aandeelhouders/bestuurders met de raad van commissarissen. Werknemers kunnen bij een eventueel geschil worden vertegenwoordigd door de Ondernemingsraad (OR) of door vakbonden. Afhankelijk van welke procedure je wenst te starten bij de Ondernemingskamer, gelden er aparte ontvankelijkheidseisen (“toegangseisen”).

De Ondernemingskamer is vooral bekend van procedures, waarin de verzoeker aan de Ondernemingskamer vraagt om een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken binnen de vennootschap en de daaraan verbonden onderneming (de enquêteprocedure).

Naast de voornoemde procedure behandelt de Ondernemingskamer nog vele andere procedures, zoals:

Vragen?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Ondernemingskamer en wil je meer weten? Lees dan ook onze Serie Ondernemingskamer.

Ben je benieuwd of een procedure bij de Ondernemingskamer ook iets voor jouw situatie kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De functie van de Ondernemingskamer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief